130 років із Дня народження Олександра Петровича Довженка

10 вересня 2024 року у нашій школі відмічається 130- річчя з дня народження Олександра Петровича Довженка (1894-1956). Він був українським письменником, кінорежисером, кінодраматургом, художником, класиком світового кінематографа. Він дуже любив природу рідного краю. І хоч батьки були неписьменні, він закінчив інститут (зараз Глухівський національний педагогічний університет імені Олександра Довженка). Потім він викладав природознавство, географію, фізику, історію, малювання. У 1923 році Довженко працював у Харкові (на посаді художника- ілюстратора газети).
Олександр Довженко зняв багато фільмів, найвідоміші з яких “Звенигора”, “Арсенал”, “Земля”, “Україна в огні”. І всюди описував про історію українського народу, про його страждання і боротьбу. Київська та Одеська кіностудії в Україні носять ім’я Олександра Довженка .
Олександр Петрович Довженко так любив рідну землю, мріяв бути в Україні, але йому було заборонено в’їзд у останні роки життя. Українці шанують велику, чудову людину, якою був Олександр Довженко.

Цей запис був опублікований в Новини.